2D-stregkoder

DMVO – 2d stregkoder – Dansk Medicin Verifikation Organisation

Nye regler for kontrol af lægemidler får både betydning for sikkerheden i forhold til forfalskede lægemidler og for muligheden for at tage en vare retur.

Først hvad er DMVO?

Det er et fælleseuropæisk system, der vil gøre det muligt for grossister og apoteker at kontrollere eller verificere et lægemiddels ægthed. Et EU direktiv stiller krav til at alle receptpligtige lægemidler fremover skal have særlige sikkerhedsanordninger.

Derved øger man sikkerheden for, at der ikke er forfalskede lægemidler i den legale distributionskæde.

Systemet er baseret på en central europæisk database, hvor producenterne uploader alle de relevante data fra alle pakninger, der skal sælges i EU. Før borgeren får udleveret sit lægemiddel på apoteket sker der et sikkerhedstjek, hvor produktet verificeres i databasen.

Tjekket skal sikre at lægemidlet ikke har været solgt før, eller findes et andet sted i systemet – og dermed sikre at det er ægte.

Hvad betyder det for apoteket?

For apoteket har det betydet at systemet skulle sættes op til det. Vi har indkøbt nye scannere, som kan håndtere de 2d stregkoder, som varerne bliver forsynet med fremover.

Da vi er akkrediterede i forhold til Den Danske Kvalitetsmodel, betyder det, at vi skal have omskrevet en masse instrukser, så de stemmer overens med de nye arbejdsgange.

Hvad betyder det for dig som apotekskunde?

For dig som kunde betyder det ikke så meget. Du får udleveret medicinen på apoteket som du plejer. Dog bliver alle pakningerne med tiden forseglede, så måske skal du bryde en pakning.

Derudover er der nogle arbejdsgange der skal ændres. Eksempelvis vil uafhentede varer fra håndkøbsudsalg og medicinudleveringssted skulle sendes retur allerede efter 7 dage, hvor det før skulle sendes retur efter 14 dage. Samtidig betyder det også at receptpligtige lægemidler, der HAR været i hænderne på borgeren eller plejepersonalet, ikke kan tages retur under nogle omstændigheder. Vi er derfor spændte på hvordan det vil påvirke borgerne i de situationer hvor der eksempelvis er bestilt forkert fra lægen, hjemmeplejen eller afhentet forkert af pårørende.

Deadline for implementeringen af systemet på apotekerne er 9. februar, men vi har valgt at systemet sættes op allerede 6. februar, så vi kan fange eventuelle opstartsfejl, mens jeg er tilgængelig i hele åbningstiden, og vi har mulighed for at få support fra vores IT leverandør.

Vi håber, at implementeringen forløber uden de store vanskeligheder.